Енорийска църква Свети Николай Румъния

Община Мотатей се намира в югозападната част на Румъния, в окръг Долж. Състои се от 3 села и 7416 жители. Резиденцията е село Моцъцей, което е и административен център на Общината.

В Община Моцъцей има 4 училища, 5 детски градини, 2 читалища, 4 аптеки, 5 медицински центъра, 4 православни църкви.

Община Моцъцей е село с дълбок резонанс и следи от миналото, като тук се откриват много артефакти от времето на Даките. На административната територия на Моцъцей има три вселенско-монашески обекти, които са включени в списъка на историческите паметници на Министерство на културата на Румъния: Църква „Св. Николай“ (1802-1804) Моцъцей, Църква „Св. Николай“ (1845) в село Добридор и Каменния кръст (1770) в Моцъцей – село Гара.

Също така в Моцъцей се намира защитената територия на река Баласан, която се намира в Натура 2000.

Енорийската църква, посветена на Свети Николай, гледа към селото, тъй като е построена на хълм и заема централно място в община Моцъцей.. Първоначалната църква, изградена изцяло от дърво, изгаря при пожар през  1843 г. и през 1845 г. е изградена отново от тухли.

През 1914 г. църквата е отново разрушена и започва строителството на сегашната от енориаш Стоян Станческу. По-късно е довършена от неговия син Йоан Стоян Станческу и съпругата му Велика с помощта на друг енориаш Йоан Гх. Йонеску. Сградата на църквата има кръстосана форма и е завършена през 1916 г. Боядисана е през 1922 г., а вътрешното обзавеждане е монтирано до 1924 година.

Църквата е осветена на 3 май 1925 г. от архиепископа на окръг Римнику, Негово Светейшество Вартоломей Станеску, от протопоп Раду Гремеску и от енорийския свещеник Михай Амзулеску.

Енорията, построена през 1915 г., се състои от енорийска къща от три стаи, малко отделение и църковна веранда. Параклисът вътре в гробището е построен преди 1910 година.

Камбанарията е построена през 1932 г. от Йоан Стоян Станческу със съдействието на селските енориаши. Преди издигането на Камбанарията, Западната кула е била използвана за тази цел. Земетресението през ноември 1940 г. уврежда част от църквата, особено Източната кула.

Енорията Моцъцей принадлежи на Протоерия Байлести, която е част от Архиепархията Крайова, която от своя страна е част от митрополията на Олтения.

Енорията е основана с изграждането на църквата, но като юридическо лице енорията Моцъцей е създадена през 1998 г., видно от удостоверението за данъчна регистрация, издадено на 20.02.1998 г. от Министерството на финансите.

В момента цялата дейност на енорията Моцъцей обслужва 586 семейства.

Парафията Моцъцей има партньорство с училището с ученици от I-ви до VIII-ми  клас, с които се провеждат различни извънучилищни дейности като част от религиозните класове, които се състоят от работни срещи, срещи и дискусии, екскурзии.

В същото време в служба на общността се извършват специфични църковни дейности.

Енорийският свещеник се занимава и с обичайните традиции, като организира традиционна детска коледа.

Също така енорията Моцъцей извършва хуманитарни дейности: дарения на дрехи и храна за нуждаещи се семейства, организиране на религиозни поклонения в религиозни обекти (църкви, манастири, културни и туристически атракции).

Total Page Visits: 2369 - Today Page Visits: 4